U Australiji održan svečani bal povodom 1100 godina Hrvatskog Kraljevstva
- HKRV

- 2 days ago
- 1 min read

Hrvatska zajednica u australskom gradu Adelaideu održala je svečani kraljevski bal povodom 1100 godina Hrvatskog Kraljevstva. Bal je organizirao Hrvatski katolički centar u Adelaideu, pod vodstvom svećenika i člana naše udruge Hrvatskog kraljevskog vijeća vlč. Luke Poljaka.

Na nedjelju Krista Kralja 23. studenog 2025. godine održan je bogati program koji je upotpunio najstariji simfonijski orkestar iz Norwooda, kao središnji izvođači živom izvedbom remekdjela klasične glazbe poprate ovu proslavu; vlč. Nicholas Dillon, svećenik i orguljaš iz nadbiskupije Melbourne je veličanstvenom svirkom četiri himne (hrvatska, australska, kraljevska himna Ujedinjenog Kraljevstva, te Kraljevka – posljednja hrvatska kraljevska himna) na Walkerovim orguljama otvorio Hrvatski kraljevski bal.
Posebnost bala bila je predstavljena replika starohrvatske krune, pozlaćena i ukrašena australskim opalima. Projekt izrade replike starohrvatske krune pokrenuo je vlč. Luka Poljak, krunu je dizajnirao umjetnik Tomislav Kovačev prema naputcima povjesničara umjetnosti i akademskog umjetnika Ante Brešića Mikulića. Scott i Nikki Levy su izradili te oslikali kutiju za pohranu krune, dok je Željka Klindžić izradila jastučić na kojoj leži kruna.

Vinarija Tomich je ponudila najizvrsniji asortiman svojih vina, te čak dala izraditi i puniti seriju 'limited edition' ledenih vina s posvetom Hrvatskog kraljevskog bala, a Blanco Catering pristupio izradi delikatesnih kanapea inspiriranih hrvatskim regijama i okusima, što je bila ideja i kreacija Tatjane Turčinov. Na balu smo ugostili dva klasična plesna te jedan baletni ansambl.


Podržite proslavu 1100 godina Hrvatskog Kraljevstva, više na:
Hrvatsko kraljevsko vijeće
2025.
Postanite mecena i podržite rad Hrvatskog kraljevskog vijeća, donacije možete uplatiti na:
Ime primatelja: Hrvatsko kraljevsko vijeće
IBAN: HR8123400091111081585
SWIFT: PBZGHR2X
Banka: Privredna banka Zagreb
Opis: Donacija










Comments